Caută

13.05.2008

Bacalaureat cu Scheele in loc de Caragiale

Marile personalitati ale literaturii romane au fost scoase de Ministerul Educatiei din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. In schimb, absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele

Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. Profesorii i-au ignorat complet pe George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale.In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regasesc pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, dar si un anume Dorin Enciu cu un articol din ziarul Gandul. Nimeni nu pune la indoiala valoarea acestora, insa prezenta lor nu scuza cu nimic si nu poate justifica lipsa unor mari personalitati al culturii romane. De asemenea, este cat se poate de laudabila intentia de innoire a textelor literare din programa pentru bacalaureat si a modului de interpretare ale acestora. Totusi, nici in acest caz nu se justifica lipsa clasicilor si a marilor scriitori.
Ministerul Educatiei a postat pe site-ul institutiei subiectele pentru sesiunea de bacalaureat din iunie 2008. Una dintre probele obligatorii pentru absolventii claselor a XII-a la examenul ce va avea loc peste mai putin de o luna este cea orala, la limba si literatura romana. Pentru aceasta proba, Ministerul Educatiei a pregatit pentru elevi o suta de subiecte, toate postate pe site-ul institutiei. Spre deosebire de alti ani, elevii nu mai sunt nevoiti sa ii citeasca pe Calinescu, Arghezi, Sadoveanu sau Marin Preda. Absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze, sa interpreteze si sa explice texte ale unor scriitori contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti. De asemenea, elevii se vor "lovi" de texte ale lui Jonathan Scheele, simpaticul fost reprezentant al Comisiei Europene la Bucresti pana acum doi ani, sau paragrafe din conventii europene si rapoarte nationale. Astfel, cine va extrage biletul cu numarul 90 va trebui sa explice un text din "Pactul national pentru educatie". Un document programatic semnat la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu si principalii lideri politici si de sindicat din invatamant. Iata un scurt pasaj din textul regasit pe bilet: "Modernizarea educatiei in perioada 2008-2013, astfel incat in 2014, atunci cand un nou buget al UE va intra in vigoare, scoala romaneasca sa fie perfect sincronizata cu realitatile scolilor europene. Ne angajam sa refuzam improvizatiile determinate de motive politicianiste si sa modernizam sistemul de educatie cu migala si cu moderatie, pentru a da coerenta parcursurilor si optiunilor individuale, in particular printr-o revizuire curriculara substantiala, care sa fie orientata de competentele cheie ce trebuie dobandite in scoala". De asemenea, multi dintre elevi vor fi nevoiti sa comenteze si sa interpreteze un text extras dintr-un "Raport al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala".

CEDO si Jonathan Scheele
Biletul numarul 94 contine un paragraf din "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", iar elevii care vor extrage biletele cu numerele 95, 96, 98, 99 sau 100 vor fi nevoiti sa rezolve texte din "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Ghidul cetateanului roman in UE" sau de pe site-ul de stiri al UE "EurActiv".
Biletul cu numarul 97 contine o declaratie facuta de comisarul european Jonathan Scheele intr-o conferinta de presa. Iata un pasaj din acest text: "Am fost invitat sa vorbesc despre ce inseamna sa fii european. Va marturisesc ca nu imi este usor sa dau un raspuns, pentru ca sunt deja european: e o stare fireasca, pe care nu simt nevoia sa o definesc".

Eugen Simion: "Confuzie generala de valori"
Fostul presedinte al Academiei Romane Eugen Simion, unul dintre cei mai importanti critici literari, sustine ca in acest caz se poate vorbi despre confuzie generala de valori. "Cei care au intocmit aceste liste au facut, dupa mine, doua erori grave. Prima este ca au eliminat scriitorii din lista acestor subiecte cu justificarea ca poti vorbi despre ei prin mijlocirea comentatorilor. A doua eroare consta in faptul ca din lista acestor comentatori au eliminat un numar important de mari critici - de la George Calinescu la Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu, Nicolae Iorga, introducand in locul lor numele unor publicisti actuali lipsiti de relevanta si autoritate critica. Rezultatul este o confuzie generala de valori".

Cine e pe lista
Prezentam in continuare lista completa a scriitorilor care se regasesc pe cele o suta de subiecte pentru proba orala la limba si literatura romana. Continutul biletelor poate fi vazut pe site-ul ziarului Ziua.

- Constantin C. Giurescu
- Dinu C. Giurescu
- Sorin Alexandrescu
- Florin Constantiniu
- Vasile Parvan
- P.P. Panaitescu
- Nicolae Manolescu
- Miron Costin
- Grigore Ureche
- Dan Horia Mazilu
- Ion Rotaru
- Romul Munteanu
- Mircea Eliade
- Costache Negruzzi
- Ion Ghica
- Neagu Djuvara
- Adrian Marino
- Georgeta Antonescu
- Gheorghe Bulgar
- Vasile Alecsandri
- Mihail Kogalniceanu
- Paul Cornea
- Mihai Ralea
- Alexandru Melian
- E. Lovinescu
- Titu Maiorescu
- "O suta patruzeci de ani de Convorbiri literare", ancheta realizata de Cassian Maria Spiridon, raspuns dat de Gellu Dorian, in Convorbiri literare
- Al. Oprea
- Mihai Eminescu
- Victor Visinescu
- Ioan Slavici
- Petre Turlea
- Nichifor Crainic
- Liviu Rebreanu
- Lucian Blaga
- Nicolae Balota
- Ion Pop
- Ioana Parvulescu
- Eugen Simion
- Florin Mugur
- N. Steinhardt
- Ion Simut
- Matei Calinescu
- Ion Vianu
- Luminita Marcu
- Claudia Buruiana
- Paul Goma
- Mircea Dinescu
- Mihai Radulescu
- Simona Popescu
- Alexandru Musina
- Ion Bogdan Lefter
- Mircea Cartarescu
- Al. Th. Ionescu
- Matei Visniec
- Andrei Plesu
- Dorin Enciu
Acestora li se adauga textele din "Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final" (cunoscut si sub numele de Raportul Tismaneanu), "Pactul National pentru educatie", "Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala", "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Conferinta domnului Jonathan Scheele (din 27 aprilie 2005)", "Ghidul cetateanului roman in UE" si "EurActiv".

Cine lipseste
Comisia de profesori care a conceput subiectele pentru aceasta proba a ignorat unii dintre marii clasici ai literaturii romanesti.
Este vorba, printre altii, despre I.L. Caragiale, Ion Creanga, G. Calinescu, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gelu Naum, Ion Barbu, Vasile Voiculescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran sau Mateiu Caragiale (autor al romanului "Craii de Curtea Veche" desemnat romanul secolului), Garabet Ibraileanu. De asemenea, din programa lipsesc si alte nume importante de scriitori din perioada recenta precum Leonid Dimov, Angela Marinescu, Daniel Turcea, Cristian Popescu, Mariana Marin, Petre Stoica, Emil Brumaru, Serban Foarta, Stefan Augustin Doinas, Sorin Titel, Radu Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Costache Olareanu, Mihai Sin, Pavel Chihaia, Ioan Grosan, Nicolae Breban etc.
Eminescu la egalitate cu Dinescu, dar depasit de Cartarescu
Pe cele o suta de subiecte cel mai mare poet al Romaniei apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in 6 martie 1880 in ziarul "Timpul".

La fel stau lucrurile si in cazul lui Ioan Slavici, Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu. La egalitate cu cei patru este spre exemplu Mircea Dinescu, un text de-al acestuia, din perioada de disidenta, aparut la 11 noiembrie 1989 in Frankfurter Allgemeine Zeitung, regasindu-se pe unul dintre bilete. Dar si un anume Dorin Enciu, care figureaza pe un bilet cu un articol aparut in cotidianul Gandul.
In ceea ce priveste textele lui Vasile Alecsandri, acestea se regasesc pe doar patru bilete ce vor fi extrase de catre elevi la examenul de bacalaureat. In aceeasi situatie cu Vasile Alecsandri se afla si Mircea Cartarescu, scrieri de-ale acestuia aflandu-se pe patru bilete ce vor fi extrase de elevi la bacalaureat.


Sursa: Ziua.ro

Trimite prin: Send by email Yahoo Messenger
Adaugă această pagină la: Digg it Add this page to Del.icio.us Add to Google Add to Windows Live Add to Yahoo! MyWeb Add to Tehnocrati Add to Blink Furl it Add to Simply Reddit Newsvine Stumble it Add to Mr. Wong
Utilizator
Parola
Ai uitat parola? | Cont nou

blaga, rebreanu, bacalaureat, subiecte, Ministerul Educatiei, examen, lista, subiecte, creanga, arghezi, sadoveanu, caragiale, eminescu, dinescu, cartarescu, elevi, examen, literatura romana, bilete, critici, programa

© 2006 - 2016 Romana.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Romana.Info.Ro