Caută

pdf | 30.12.2012 11:50 | Profu' de Româna | Descarcari: 1318

DOINA si FABULA - aspescte teoretice

DOINA – ASPECTE TEORETICE                                            
Definiţia:  Dintre toate creaţiile populare, doina este poezia lirică specifică folclorului român, ceea ce o face intraductibilă în alte limbi. Prin doină sunt exprimate sentimente de dor, de jale, de revoltă, de dragoste, de înstrăinare etc. faţă de împrejurări  ale vieţii, faţă de timp şi natură. Numită şi cântec, doina nu se recită, ci se cântă, astfel încât realizarea artistică a doinei presupune atât o formă literară proprie, cât şi una muzicală.
Trăsăturile doinei
 – având caracter liric, universul creat este subiectiv, expresia directă a unui sentiment de dor: dorul de părinţi, de casă, de mamă, de iubită, de natură, de pribegie etc.

..................................

FABULA – ASPECTE TEORETICE
Definiţia: Fabula este specia literară în versuri sau în proză cu caracter epic, în care personajele sunt animale, plante sau lucruri, puse în situaţii omeneşti. Fabula era caracter didactic, conţinând explicit sau implicit o morală referitoare la anumite trăsături de caracter sau forme de comportament specific umane.
Trăsăturile fabulei

    • firul epic este reprezentat de o scurtă acţiune în care predomină dialogul ca mod de expunere fără să lipsească naraţiunea şi descrierea.

    ...................................Trimite prin: Send by email Yahoo Messenger
Adaugă această pagină la: Digg it Add this page to Del.icio.us Add to Google Add to Windows Live Add to Yahoo! MyWeb Add to Tehnocrati Add to Blink Furl it Add to Simply Reddit Newsvine Stumble it Add to Mr. Wong
doina si fabula, profa de romana, aspecte teoretice, clasa a vi a, lectie, limba si literatura romana,
Utilizator
Parola
Ai uitat parola? | Cont nou

doina si fabula, profa de romana, aspecte teoretice, clasa a vi a, lectie, limba si literatura romana,

© 2006 - 2016 Romana.Info.Ro     Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al Romana.Info.Ro